email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Παρέμβαση Θραψανιώτη στη Βουλή για τους εργάτες γης

Οβουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά την επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, με θέμα την δυσλειτουργία πλατφόρμας κατά παρέκκλιση μετάκληση ΠΤΧ και σκοπό την γρήγορη επίλυση ενός προβλήματος που κινδυνεύει να αφήσει τις τοπικές κηπευτικές καλλιέργειες χωρίς εργάτες γης.

Όπως τονίζεται, πέραν των τεχνικών ζητημάτων που καθιστούν προβληματική τη χρήση της πλατφόρμας και οφείλουν να αντιμετωπιστούν άμεσα, εξίσου προβληματική είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα.

Ορθά και δίκαια ζητείται η παράταση της ημερομηνίας μέχρι τέλος του έτους, προκειμένου να διεκπεραιωθεί χωρίς τεχνικά εμπόδια το σύνολο των αιτημάτων και να φτάσουν έγκαιρα οι εργάτες γης που έχει άμεσα ανάγκη η περιοχή και δεν έχουν ακόμα φτάσει λόγω υπαιτιότητας του αρμοδίου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναλυτικά η αναφορά:

“Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής και Ασύλου

Θέμα: «Δυσλειτουργία πλατφόρμας κατά παρέκκλιση μετάκληση ΠΤΧ».

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας σχετικά με την δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την κατά παρέκκλιση μετάκληση εργατών γης υπηκόων Τρίτων Χωρών.

Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο πεδία τα οποία ακυρώνουν την ολοκλήρωση υποβολής αίτησης. Το πρώτο πεδίο αναφέρει την ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ του αλλοδαπού, όπου αναφέρονται ως επιλογή 250 χώρες.

Στο δεύτερο πεδίο αναφέρει την ΙΘΑΓΈΝΕΙΑ του αλλοδαπού όπου σε αυτό έχει επιλογή την ιθαγένεια ΜΟΝΟ από 80 χώρες. Αναπόφευκτα λοιπόν είναι αδύνατον να συμβαδίζουν τα δύο αυτά πεδία. Για παράδειγμα υπάρχει ως χώρα γέννησης η Αίγυπτος αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής Αιγυπτιακής ιθαγένειας, πράγμα που καθιστά αδύνατη την συνέχιση της αίτησης. Το περίεργο είναι ότι οι χώρες που συμβαδίζουν είναι εκτός ενδιαφέροντος για την μετάκληση εργατών γης, όπως είναι η Παραγουάη, Περού, Χιλή, Νέα Ζηλανδία κ.α.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή της πλατφόρμας είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων όπου λήξη την 30η Σεπτεμβρίου 2022,δηλαδή σε 4 μέρες.

Ζητούν να διορθωθεί άμεσα η δομή της πλατφόρμας, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των χωρών στο πεδίο της ιθαγένειας και να δοθεί παράταση για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής έως τις 31/12/2022 ώστε να προλάβουν οι υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα”.

Σχετικά Άρθρα

Ένταση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό: Εισβολή κτηνοτρόφων σε συμβούλιο

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Λέσβο, με επίκεντρο το κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπου...

Σάκης Αρναουτογλου: Η Ιταλία πλήρωσε 577 εκατ. ευρώ από τον Ιούλιο – Γιατί οι Έλληνες αγρότες περιμένουν μέχρι Οκτώβριο και Νοέμβριο;

Ερώτηση στην Κομισιόν για την αξιοποίηση της δυνατότητας προκαταβολών έως 75% πριν από τις...

Λάθη στις κτηματολογικές αποτυπώσεις, επικαλύψεις, εκκρεμείς αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες και διαφορετικές ερμηνείες από τις αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να δημιουργούν αβεβαιότητα

Λάθη στις κτηματολογικές αποτυπώσεις, επικαλύψεις, εκκρεμείς αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες και διαφορετικές ερμηνείες από...

Παράταση εφαρμογής της υποχρεωτικής δήλωσης συγκομιδής ελαιοκάρπου

Παράταση έως την 1η Οκτωβρίου 2027 για την υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων συγκομιδής ελαιοκάρπου – Οι...

ΥΠΑΑΤ: 16,8 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Πάνω από 45 εκατ. ευρώ συνολική ενίσχυση μέχρι σήμερα

Μ. Σχοινάς: Υποχρέωσή μας η καταβολή απώλειας εισοδήματος – Η στήριξή μας στους κτηνοτρόφους...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ