email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 21 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Συσκέψεις επί συσκέψεων για τη δακοκτονία, αλλά ο δάκος κάνει πάρτι

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διαδικτυακή σύσκεψη εργασίας, με αποκλειστικό αντικείμενο την πρόοδο του προγράμματος δακοκτονίας.
Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς συνεχίζεται κανονικά στο σύνολο της Κρήτης, με τον τρίτο ψεκασμό να έχει ολοκληρωθεί σε αρκετές περιοχές. Η διαχείριση της φυτοπροστασίας είναι η καλύτερη δυνατή, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την Κρήτη και τα εντομοκτόνα σκευάσματα.

Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο είναι δύσκολη.

Συγκεκριμένα, οι συνθήκες (υγρασία, ήπιες θερμοκρασίες) ευνοούν πολύ τους δακοπληθυσμούς, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται τα ελαιόφυτά τους σε τακτική βάση για πιθανές δακοπροσβολές και να αναλαμβάνουν απαραίτητες για τη φετινή χρονιά συμπληρωματικές δράσεις, όπως είναι η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, η εφαρμογή ορυκτών σκευασμάτων, η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών και η πραγματοποίηση ψεκασμών καλύψεως (όχι για παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου).

Για τους ψεκασμούς, είναι σημαντικό να ακολουθούνται τα αναφερόμενα στην ετικέτα, ενώ συνιστάται τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα να περιέχουν εγκεκριμένες δραστικές ουσίες στις οποίες ο δάκος δεν έχει αναπτύξει υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας (όπως παρατηρείται σε ορισμένες πυρεθρίνες).

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδένδρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω αύξηση των δακοπληθυσμών.

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΘΟO – ΥΠΑΑΤ – ΑΑΔΕ: Ενισχύσεις 22 εκατ. Ευρώ σε 4.882 παραγωγούς

Η ΑΑΔΕ προχώρησε σήμερα στην απόδοση ενισχύσεων συνολικού ύψους 22.010.560,47 ευρώ σε 4.882 δικαιούχους,...

Ανεμογεννήτριες: Ποιοι πραγματικά «κρύβονται» πίσω από το μεγάλο «παιχνίδι» των 5,7 GW στα ελληνικά βουνά

Η ελληνική αγορά αιολικής ενέργειας κινείται με φρενήρεις ρυθμούς, υπό τον μανδύα της «πράσινης...

Η Ελλάδα ανακτά το επίσημο καθεστώς χώρας απαλλαγμένης από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών

Διεθνής αναγνώριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την υγεία των ζώων (WOAH) για την...

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: To νέο πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, πώς επηρεάζονται οι αγρότες

Για σχεδόν μία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα δύσκολο ερώτημα: πού...

Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι παρατείνονται τα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ