email:

[email protected]

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Ηράκλειο: Τα μυστικά του βαρελιού αποκαλύπτονται από τους… πρωτοπόρους

Γνωρίζουν όσο λίγοι τα μυστικά του βαρελιού και μέσα από το newshub.gr έρχονται για να αποκαλύψουν… κάποια από αυτά! Ο λόγος για την οικογένεια Χατζημιχαήλ, που διατηρούν την «Βαρελοποιία Κρήτης»

Ο Νίκος και ο Κώστας είναι οι τεχνίτες τρίτης γενιάς, έχοντας παραλάβει την επιχείρηση από τον πατέρα τους και τον παππού τους, με στόχο, όχι μόνο να συνεχίσουν την τέχνη του βαρελιού, αλλά και να την αναπτύξουν, δημιουργώντας βαρέλια – έργα τέχνης, για ερασιτέχνες, αλλά και επαγγελματίες οινοποιούς! Ενώ πέρα από την κατασκευή, αναλαμβάνουν και την επισκευή – συντήρηση των βαρελιών, κάνοντας τα σαν… καινούρια.

Μιλάμε για μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, η οποία στα χέρια των δύο αδελφών, συνεχώς εξελίσσεται, με σκοπό να αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες, όλων όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο του οίνου.

Το βαρέλι άλλωστε είναι ένα απόλυτο εργαλείο στην παραγωγή κρασιού! Όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Χατζημιχαήλ το ενδιαφέρον είναι μεγάλο τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από την αγορά του εξωτερικού.

Η κατασκευή

Η κατασκευή του βαρελιού δεν είναι μια απλή διαδικασία, είναι μια τέχνη, την οποία γνωρίζουν πολλοί καλά οι ιδιοκτήτες της «Βαρελοποιίας Κρήτης».

«Το ξύλο και η κατάσταση του παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενός κρασιού. Εμείς για παράδειγμα χρησιμοποιούμε ευρωπαϊκό δρυ. Ο ρόλος του βαρελιού στην οινοποίηση είναι σπουδαίος γιατί το βαρέλι βοηθά ώστε να εξελιχθεί το κρασί, να βγάλει τα αρώματά του και να αποκτήσει τη γεύση που θέλουμε, να ωριμάσει και να φτάσει στο μέγεθος που θέλουμε. Και προσοχή: Πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι οινοποιούν, ότι και το βαρέλι έχει ένα όριο ζωής», εξηγεί ο κ. Χατζημιχαήλ, ο οποίος επισημαίνει πως πρέπει να αφήσει κατά μέρος ο κόσμος τα παμπάλαια βαρέλια για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Παλαιότερα υπήρχε η νοοτροπία που ήθελε ένα βαρέλι που έχουμε κληρονομήσει από τον παππού μας να το χρησιμοποιούμε και εμείς. Όμως αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Μπορεί να κάνουμε και ζημιά σε ένα κρασί, το οποίο μια χρονιά να έχει όλες τις προοπτικές να γίνει ποιοτικό και εμείς με το να το βάζουμε στο παλιό βαρέλι να το υποβαθμίζουμε. Πάντα το φρέσκο βαρέλι δίνει τανίνες και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα κρασί», λέει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην «Βαρελοποιία Κρήτης», όλη η διαδικασία κατασκευής ενός κρασιού είναι χειρωνακτική. Κάθε βαρέλι για την οικογένεια Χατζημιχαήλ είναι ένα έργο τέχνης. «Βάζουμε όλο μας το μεράκι για να κατασκευαστεί ένα βαρέλι, το οποίο για να γίνει καλό χρειάζεται χέρι. Υπάρχουν διαδικασίες αυτοματοποιημένες, όμως ο ανθρώπινος παράγοντας για εμάς είναι καταλυτικός.  Είμαστε πάνω από το βαρέλι και στα 12 στάδια που απαιτείται να γίνουν μέχρι αυτό να παραδοθεί στον πελάτη», τονίζει ο κ. Χατζημιχαήλ.

Η επισκευή

Δεν είναι όμως σημαντική μόνο η κατασκευή ενός βαρελιού. Σπουδαίο ρόλο παίζει και η επισκευή – συντήρηση ενός βαρελιού. Ένα δρύινο βαρέλι έχει ζωή 5 με 6 χρόνια. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το βαρέλι δίνει αρώματα και γεύσεις. Το κρασί τραβάει δηλαδή αυτές τις ουσίες από το ξύλο και ολοκληρώνεται ως προϊόν. Μετά από το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, τα υπολείμματα του κρασιού, έχουν καθίσει στα τοιχώματα του βαρελιού σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον κλείνουν οι πόροι του βαρελιού, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την οξυγόνωση που θέλουμε. Με την επισκευή του βαρελιού λοιπόν καταφέρνουμε να ανοίγουμε τους πόρους του ξύλου και να ανανεώνουμε το χρονικό διάστημα ζωής ενός βαρελιού.

(Το πριν και το μετά ενός βαρελιού που επισκευάστηκε)

Και… έπιπλα

Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με την κατασκευή και τη συντήρηση των βαρελιών, η επιχείρηση ασχολείται και με την κατασκευή επίπλων για σπίτια και – κυρίως- επιχειρήσεις, έχοντας ως πρώτη ύλη τα παλιά και προς απόσυρση βαρέλια!

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε αναπτύξει ένα ακόμη κομμάτι στην επιχείρηση μας, αυτό της κατασκευής επίπλων για επιχειρήσεις, κυρίως κάβες, οινοποιεία και εκθεσιακούς χώρους. Μιλάμε για έπιπλα, όπως μπουκαλοθήκες, τα οποία ζητάνε οι επιχειρηματίες, προκειμένου η επίπλωση της επιχείρησης τους να εναρμονίζεται με το προϊόν», σημειώνει ο κ. Χατζημιχαήλ.

newshub.gr

Σχετικά Άρθρα

Επίθεση χάκερς δέχθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόβλημα στο ΟΣΔΕ

Επίθεση από χάκερς δέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocretanews ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις προηγούμενες ώρες,...

Η ECDM Expo SEΕ 2023 έδειξε πώς παίζεται πλέον το παιχνίδι στο εμπόριο και τη διαφήμιση!

Το γεγονός της χρονιάς για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ στη Νοτιοανατολική...

«Λίγοι οι 300.000 εργάτες γης» φωνάζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να νομιμοποιήσει...

Ανοδικές προβλέπονται οι τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου

Εκτιμήσεις και απόψεις ελαιοκομικών οργανώσεων ΑγροΕκφραση: 30-9-2023 Την ανοδική τάση της τιμής του ελαιολάδου και στο...

Κίνδυνος για την παραγωγή Φέτας λόγω Daniel

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας γύρω στο 65% της παραγωγής. Τον...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here