email:

[email protected]

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Επικοινωνία

[email protected]

Στις Περιφέρειες μεταθέτει το Υπουργείο την ευθύνη της Δακοκτονίας!

Ενώ παραβλέπει τις δικές του κομβικές ευθύνες για προμήθειες, προσλήψεις και πιστώσεις!

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Την πλήρη ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος Δακοκτονίας μεταφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥπΑΑΤ) στις ΔΑΟΚ, με την απάντηση που τελικά έδωσε για το Υπόμνημα αρ.25/25-07-2022 του ΣΕΔΗΚ για την Δακοκτονία, σε έγγραφη ερώτηση που υπέβαλαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης.

Οι ευθύνες στις …. ΔΑΟΚ!

Με την απάντηση του αυτή το ΥπΑΑΤ στο υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ (βλέπε www.sedik.gr ΕΛΑΙΟΝΕΑ 24-8-22) χωρίς να αναφέρεται στις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις του ΣΕΔΗΚ, αποδίδει πλήρη ευθύνη στις ΔΑΟΚ των Περιφερειών για την εφαρμογή της δακοκτονίας, παραβλέποντας ότι το ίδιο κρατεί επίμονα στην αρμοδιότητα του τα κομβικά και κρίσιμα «κλειδιά» της εφαρμογής της. dakoktonia 13 9Τις προμήθειες φαρμάκων και τις προσλήψεις προσωπικού και την χρηματοδότηση του προγράμματος που είναι συνήθως ποσοτικά και ποιοτικά τελείως ανεπαρκή και χρονικά καθυστερημένα με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη και η έγκαιρη και η πλήρης εφαρμογή του συστήματος.

Έτσι, συνήθως τα φάρμακα που αγοράζονται δεν χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο για την οποία προορίζονται, αλλά για την επόμενη και μάλιστα χωρίς να ελέγχεται η διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους. Και αυτό μάλιστα συμβαίνει και φέτος αφού η παράδοση της φετινής προμήθειας δεν έγινε ακόμη, ενώ η περίοδος της δακοκτονίας ήδη βαδίζει προς το τέλος της!

Από την άλλη πλευρά, οι προσλήψεις εποπτικού προσωπικού (Γεωπόνων Τομεαρχών), γίνονται κατά κανόνα αρκετά καθυστερημένα, συνήθως αρκετά μετά την έναρξη της δακοκτονίας, με αποτέλεσμα ο πρώτος κρίσιμος γενικός ψεκασμός να γίνεται χωρίς αυτούς και να αφήνεται η εποπτεία του στο προσωπικό των συνήθως υποστελεχομένων ΔΑΟΚ.

Όμως η κύρια γενεσιουργός αιτία της αναποτελεσματικότητας της δακοκτονίας είναι η δραματική μείωση των διατιθεμένων πιστώσεων οι οποίες μετά την κατά 50% περικοπή τους κατά την μετά -μνημονιακή περίοδο, εξακολουθούν να είναι ακόμα μειωμένες κατά 30% σε επίπεδο Ελλάδας και κατά 40% σε επίπεδο Κρήτης! Και το έλλειμμα αυτό είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί τεχνηέντως με εξοικονόμηση πιστώσεων με τις καθυστερήσεις και άρα και τις πληρωμές των προσλήψεων και των φάρμακων! Ήδη από τις καθυστερήσεις των προμηθειών των φαρμάκων έχουν εξοικονομηθεί οι δαπάνες μιας ολόκληρης χρονιάς!

Μετά από αυτά, είναι τελείως ανεξήγητη η τάση διαφόρων παραγόντων να εξωραΐζουν τα πράγματα και να αποδίδουν τελικά στον «καλό καιρό» της Κρήτης και στην έλλειψη καυσώνων την αναποτελεσματικότητα της φετινής δακοκτονίας!

Ευτυχώς όμως κάποιοι παράγοντες της Περιφέρειας, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και να δηλώνουν και δημοσίως ότι απαιτείται αναβάθμιση του συστήματος, δηλαδή αυτό που επί χρόνια προτείνεται και με τα υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ ότι δηλαδή απαιτείται «ριζική αναδιοργάνωση της δακοκτονίας.

ΣΕΔΗΚ

Σχετικά Άρθρα

Στα φωτοβολταϊκά, ο πιο… γρήγορος κερδίζει

Με σειρά προτεραιότητας θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών για χορήγηση οριστικής...

Ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί για το δάκο και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Την κατάσταση στα χέρια τους έχουν πάρει πλέον οι ελαιοπαραγωγοί της Ιεράπετρας, οι οποίοι...

 Σφάζουν τα κοπάδια σε όλη την ΕΕ οι κτηνοτρόφοι

Το κόστος της ενέργειας και των ζωοτροφών αναγκάζουν χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη της Ευρώπη...

Οργή στην Κρήτη για τη στάση του ΥΠΑΑΤ στο θέμα ένταξης της Σουλτανίνας στις συνδεδεμένες

Την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της Κρήτης εξέφρασε μέσω του politica...

Γλέντζάκης: Αν δεν στηρίξει τον κλάδο μας η Κυβέρνηση πάμε για αφανισμό

Μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διανύει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, αφού οι αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here