email:

[email protected]

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Τρακτέρ: Είναι νόμιμο να κινείται στον δημόσιο δρόμο;

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, η κίνηση των τρακτέρ πολλαπλασιάζεται. Τις εποχές αυτές, οι αγρότες σπέρνουν, ποτίζουν και φροντίζουν τις καλλιέργειές τους, ώστε προς τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο να προχωρήσουν στη συγκομιδή.

tracter

Τους μήνες αυτούς λοιπόν, στους επαρχιακούς δρόμους συναντώνται συνεχώς γεωργικά μηχανήματα, τα οποία κινούνται σε δημόσιες οδούς με προορισμό τα αγροκτήματά τους. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων στις πεδινές περιοχές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς οχήματα όπως τα τρακτέρ κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και πολλές φορές ρυμουλκούν καρότσια ή εργαλεία, τα οποία καλύπτουν μεγάλο τμήμα του δρόμου, με τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων να είναι μεγαλύτερος.  

Μπορούν τα τρακτέρ να κινούνται νόμιμα στον δημόσιο δρόμο

Τα αγροτικά μηχανήματα, δηλαδή κάθε μηχανοκίνητο όχημα που προορίζεται κυρίως για την εκτέλεση γεωργικών εργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων ή τη μεταφορά ζώων, είτε αυτοτελώς είτε με τη βοήθεια φερόμενων ή ελκόμενων μηχανημάτων, εργαλείων και ρυμουλκών, έχουν το δικαίωμα να κινούνται στον δημόσιο δρόμο, αλλά μόνο στις επαρχιακές οδούς. Σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, η κίνησή τους απαγορεύεται

tracter

Φυσικά, για να κινηθεί ένας γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) από το ένα μέρος στο άλλο – για παράδειγμα από το σπίτι στο χωράφι – μέσω του οδικού δικτύου της χώρας, πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη άδεια κυκλοφορίας και o οδηγός την άδεια οδήγησης που απαιτεί η νομοθεσία. Όπως όλοι οι οδηγοί οχημάτων, έτσι και αυτοί των τρακτέρ είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της οδικής ασφάλειας, οι οδηγοί των γεωργικών μηχανημάτων καλούνται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, να κινούνται όσο το δυνατόν πλησιέστερα της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος και να μην πραγματοποιούν ελιγμούς.

Τι ισχύει με τα φώτα στα αγροτικά μηχανήματα

Σύμφωνα με το Άρθρο 78 του ΚΟΚ, οι διατάξεις για το σύστημα φωτισμού και οπτικής γενικά σήμανσης των οχημάτων έχουν ανάλογη εφαρμογή και στα αγροτικά μηχανήματα τα οποία κινούνται αυτοδύναμα, ως και επί των υπ’ αυτών ρυμουλκούμενων, αν αυτά καλύπτουν τα πίσω φώτα του έλκοντος οχήματος.

Τα αγροτικά μηχανήματα μπορούν να φέρουν ειδικό προβολέα, ο οποίος χρησιμοποιείται μόνο κατά την εκτέλεση μηχανοαγροτικών εργασιών, απαγορευμένης της χρήσης αυτού κατά την κίνηση τους στις οδούς.

tracter

Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί όχημα το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με το προβλεπόμενο σύστημα φωτισμού, που να λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού ή έχει ενεργοποιημένο τον προβολέα κατά την κίνηση στις οδούς, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

https://www.gocar.gr/

Σχετικά Άρθρα

Επίθεση χάκερς δέχθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόβλημα στο ΟΣΔΕ

Επίθεση από χάκερς δέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocretanews ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις προηγούμενες ώρες,...

Η ECDM Expo SEΕ 2023 έδειξε πώς παίζεται πλέον το παιχνίδι στο εμπόριο και τη διαφήμιση!

Το γεγονός της χρονιάς για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ στη Νοτιοανατολική...

«Λίγοι οι 300.000 εργάτες γης» φωνάζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να νομιμοποιήσει...

Ανοδικές προβλέπονται οι τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου

Εκτιμήσεις και απόψεις ελαιοκομικών οργανώσεων ΑγροΕκφραση: 30-9-2023 Την ανοδική τάση της τιμής του ελαιολάδου και στο...

Κίνδυνος για την παραγωγή Φέτας λόγω Daniel

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας γύρω στο 65% της παραγωγής. Τον...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here